torstai 2. huhtikuuta 2020

Porkkanaleipä kurkumalla


Nyt koronan aikaan kinuskikissa julkaisee joka viikko kaksi leivontahaastetta. Olin viime viikon lomalla niin leivoin ensimmäisen haasteen porkkanaleipää. Oli muuten ensimmäinen kerta kun leivoin leivän enkä sämpylöitä! Kurkuma maistui yllättävän paljon, en oikeen oo varma mitä mieltä olin siitä. Ohjeesta tuli kaksi leipää! En saanu niin montaa kierrettä leipään kun kinuskikissa, kun loppui pituus leivontapöydästä :D Kirjottelen ohjeen niinkuin ite tein. 



Porkkanaleipä kurkumalla
3 dl porkkanaraastettta
7-8 dl vehnäjauhoja
4-5 dl sämpyläjauhoja (sen mukaan mitä taikina vaatii)
2 dl kauraleseitä
1 ps kuivahiivaa
2 tl suolaa
5 dl maitoa
1/2 dl rypsiöljyä
2 rkl tummaa siirappia
Puoleen taikinaan:
1 rkl kurkumaa (voi myös jättää pois)
Voiteluun:
Kananmuna ja kaurahiutaleita

  1. Kuori ja raasta porkkanat raasteeksi. Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa, kuivahiivakin.
  2. Lämmitä maito mikrossa hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi. Sekoita kuiviin aineisiin maito, porkkanraaste, öljy ja siirappi. Lisää jauhoja tarpeen mukaan.
  3. Jaa taikina kahteen osaan. Lisää toiseen osaan kurkuma. Kurkuma antaa väriä ja makua taikinaan, muttei tosiaan ole pakollista.
  4. Anna  taikinoiden kohota tiskialtaassa noin tunti.
  5. Jaa kumpikin taikina kahteen osaan. Leivo taikinoista pitkät ohuet tangon ja kierrä ne yhteen (kurkumalla värjätty ja tavallinen). Nosta leivinpaperille ja asettele kierteeksi. 
  6. Anna leipien kohota liinan alla vielä 20 minuuttia. Voitele pinta kananmunalla ja ripottele päälle kaurahiutaleita.
  7. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. 
  8. Syö!
    Keltaista kurkumaraitaa näkyy kun leikkaa leipää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti